We zitten middenin de energietransitie. Voor de bouw gelden er vanaf 2020 verschillende maatregelen om nieuwe woningen en gebouwen te verduurzamen. Eén van de maatregelen om woningen energieneutraal te krijgen, is luchtdicht bouwen. Harmen Knol, projectverwerver bij Knol Bouw, weet er alles van en vertelt over de voordelen van luchtdicht bouwen.
Luchtdicht bouwen: wat is het?
Harmen: ‘Bij het verduurzamen van een nieuwbouwwoning is het met name belangrijk om ervoor te zorgen dat je weinig warmte verliest. Hoe meer warmte de woning verlaat, hoe meer je er ook weer in moet stoppen. Dat is niet bepaald energiezuinig. Luchtdicht bouwen is hiervoor echt de uitkomst’.
Veel woningen verliezen hun warmte door kieren. Bijvoorbeeld bij kozijnen en op de plekken waar het dak is aangesloten op de gevel. ‘Wil je de warmte in een woning optimaal kunnen gebruiken, dan moeten dit soort aansluitingen luchtdicht zijn. En dat is waar het bij luchtdicht bouwen om draait.’
De uitdagingen van luchtdicht bouwen
Gaten, kieren en andere kritische aansluitingen werk je luchtdicht af, bijvoorbeeld met tape. ‘Maar je moet wel weten waar je mee bezig bent’, zegt Harmen. ‘Stenen stapelen kan ieder bouwbedrijf. Een gevel isoleren ook. Luchtdicht bouwen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.’
Welke materialen zorgen voor het beste resultaat? Waar breng je de tape precies aan? Dat zijn vragen waar je zeker tegenaan loopt als je met luchtdicht bouwen aan de slag gaat. ‘Luchtdicht bouwen zit inmiddels al zeker 5 jaar in ons systeem. In die periode hebben we onze luchtdichte gebouwen regelmatig onderworpen aan blower-door-tests. Hier hebben we veel van geleerd en daar plukken we nu de vruchten van’, legt Harmen uit.
‘Inmiddels weten we namelijk precies waar we mee bezig zijn én hebben we partijen om ons heen verzameld die, net als wij, weten waar ze rekening mee moeten houden. Dat is echt een verademing.’
Bijna energieneutraal
Luchtdicht bouwen wordt steeds belangrijker. Nieuwbouwwoningen gebouwd vanaf juli 2020 moeten namelijk bijna energieneutraal zijn. Daardoor mag je straks per vierkante meter ook maar een maximale hoeveelheid warmte verliezen.
Harmen licht toe: ‘Met luchtdicht bouwen minimaliseer je warmteverlies. Bovendien verminder je tocht, voorkom je vochtschade, verbeter je de waterdichtheid, zorg je voor een betere geluidswering én beperk je energieverlies. De kwaliteit van je pand wordt dus veel beter en het zorgt ook nog eens voor een stuk meer comfort.’
Inspelen op nieuwe eisen
‘Het is aan de bouwers om te bepalen hoe ze op de nieuwe eisen inspelen. Je moet vanaf 2020 hoe dan ook kunnen aantonen dat je voldoet aan de eisen op het gebied van warmteverlies. Daarvoor is een goede isolatie van vloeren, daken en gevels natuurlijk essentieel. Maar daarnaast moet luchtdicht bouwen ook echt onderdeel worden binnen je gehele operatie. Zowel in het voorbereidende traject als op de bouwplaats’.
Meer weten?
Wil je meer weten over luchtdicht bouwen of het beperken van warmteverlies in een pand? Neem dan contact op met Harmen Knol:
038-4778502 / 06 27223542
[email protected]